logboek

logboek

Nog nieuws op www.loegiesen.nl ?

Sommige projecten zijn nooit af. Mijn Kroniek en alles wat er omheen is gegroeid is daar een voorbeeld van. Op deze pagina's vind je geregeld informatie over allerlei wijzigingen.

www.loegiesen.nl

Toponiemen opnieuw uitgebreid

LogboekPosted by Loe Sat, February 04, 2017 16:57:07

De afgelopen maanden is weer heel wat informatie toegevoegd aan de toponiemen van Beesel, Belfeld en Swalmen. Hier een afbeelding van een boortoren zoals deze vóór en tijdens de Eerste Wereldoorlog in tal van plaatsen tijdelijk verscheen ten behoeve van proefboringen in het Peelveld, een steenkoolformatie waarvan de verwachtingen zeer hoog gespannen waren. Uiteindelijk liep het toch nog helemaal anders...

  • Comments(0)//blog.loegiesen.nl/#post39

Historische Optocht Draaksteken

LogboekPosted by Loe Mon, August 22, 2016 17:29:25

Het Draaksteken 2016 is weer voorbij. Ruim 15.000 toeschouwers zagen in zes voorstellingen hoe Sint Joris de 16 meter lange draak versloeg. Daar krijg je wel dorst van, als je zo vaak in de verzengende adem van zo'n vuurspuwend monster staat. Tijdens de Historische optocht waarmee het draaksteken op 21 augustus werd afgesloten, liet Joris het zich dan ook goed smaken. Klik op de foto om een impressie van deze optocht te zien.  • Comments(0)//blog.loegiesen.nl/#post38

Dionysiuskerk Asselt

LogboekPosted by Loe Thu, June 19, 2014 18:04:36
Tijdens mijn eerder genoemd bezoek aan de kerk van Asselt verzorgde ik samen met pastoor Willems een rondleiding voor bezoekers van het LGOG. Daarbij zorgde de pastoor voor een leuke verrassing: we mochten de crypte van het kerkje bezoeken, een gedeelte van de kerk dat slechts bij hoge uitzondering wordt opengesteld voor bezoekers. In de 1930er jaren passeerden hier nog jaarlijks duizenden bezoekers de schilderingen van Joep Nicolas, maar in de loop van de tijd werd zijn werk steeds kwetsbaarder en uiteindelijk ging de crypte op slot.
Ook voor mij was het de eerste keer dat ik crypte kon bewonderen. Geïnspireerd door dit laatste bezoek ben ik weer eens gaan kijken wat er in het verleden zoal werd geschreven over het interieur van het gebouw. Daarbij kwam ik tot de vaststelling dat veel gegevens, soms inclusief fotomateriaal, al voor de Tweede Wereldoorlog via kranten, tijdschriften en boeken werden gepubliceerd. Mijn bijgewerkte webartikel over de Dionysiuskerk vertelt daarmee weinig nieuws, maar voor de gemiddelde geïnteresseerde is een en ander nu wel wat gemakkelijker toegankelijk.  • Comments(0)//blog.loegiesen.nl/#post37

Architect Soiron ontwierp Hillenraad

LogboekPosted by Loe Thu, May 29, 2014 20:12:40
Op 26 april leidde ik het LGOG rond bij de Dionysiuskerk, de Asselterhof en Hillenraad. Wat ik toen nog niet wist, ontdekte ik enkele weken later. Afgelopen week leverde mijn zoektocht in de archieven van Schloss Haag namelijk eindelijk de naam op van een architect die betrokken was bij de laatste grote verbouwing van Hillenraad rond 1767: Soiron uit Maastricht.
De familie Soiron bracht meerdere architecten en aannemers voort en door het ontbreken van een voornaam kan helaas nog niet met zekerheid worden gezegd om wie van hen het hier gaat. Wellicht vind ik in de vele rekeningen en contracten nog eens meer duidelijkheid.


De rekeningen bevatten overigens ook namen van andere personen die bijdroegen aan het uiterlijk en innerlijk van het kasteel, zoals tapijtmaker Guerin en stoffenmaker Milliard uit Maastricht en schilder Burghoff en glazenier Dupont uit Roermond.  • Comments(0)//blog.loegiesen.nl/#post36

Kadaster 1843

LogboekPosted by Loe Sat, March 23, 2013 11:01:16

De minuutplans en Oorspronkelijke Aanwijzende Tafel (OAT) van het Kadaster werden voor Beesel, Belfeld en Swalmen officieel vastgesteld in 1843. Samen vormen ze een belangrijke bron voor historisch en genealogisch onderzoek. Vandaag ben ik begonnen met het online plaatsen van enkele 'nieuwe' kaarten, te beginnen met Swalmen. Inmiddels staan de huiseigenaren uit 1843 van de omgeving van de Markt, Boutestraat, Hoogstraat, Veldpoort, Heide, Rookhuizen, Wieler, Middelhoven en Schoolberg online. Uiteraard volgen andere gebieden te zijner tijd. Tevens wordt gewerkt aan een toegang op alle kadastrale percelen uit 1843, dus ook de onbebouwde. Een gigantisch karwei dat nog even op zich laat wachten. De reeds beschikbare Kadasterkaarten zijn voorlopig alleen bereikbaar via het toponiemengedeelte. Op termijn zal ik een inleidend artikel schrijven van waaruit de kaarten centraal toegankelijk zijn.

  • Comments(0)//blog.loegiesen.nl/#post35

Homepage vernieuwd

LogboekPosted by Loe Thu, March 21, 2013 22:16:40

Met de toegenomen internetsnelheid van de laatste jaren vond ik het verantwoord om een wisselafbeelding toe te voegen aan mijn homepage.

De nieuwe banner laat liefst 60 afbeeldingen zien, met tussenpozen van 10 seconden. De foto's geven een mooi beeld van al het moois dat onze historische woonomgeving te bieden heeft.

  • Comments(0)//blog.loegiesen.nl/#post34

Detailkaarten

LogboekPosted by Loe Mon, February 04, 2013 22:24:30

De afgelopen maanden werden opnieuw enkele landkaarten toegevoegd. Sommige afkomstig van internet, enkele afkomstig van bezoekers van deze website, waarvoor mijn hartelijke dank.
Tot nu toe werd van de landkaarten meestal slechts een klein gedeelte getoond. Om de leesbaarheid en de detaillering te vergroten, ben ik begonnen om toch wat grotere bestanden online te zetten. Bij iedere kaart staat nu bovenstaand symbool. Verschijnt er bij de muisaanwijzer een handje, dan geeft dit oogje toegang tot wat extra kaartgenot.

  • Comments(0)//blog.loegiesen.nl/#post33

Te koop: Swalmen (1654)

LogboekPosted by Loe Tue, January 29, 2013 20:10:22


In de tweede helft van de 17e eeuw was de koning van Spanje, tevens hertog van Gelre, in een oorlog verwikkeld tegen Frankrijk. Om deze oorlog te bekostigen, verkocht Karel V vooral na 1650 enkele van zijn Gelderse heerlijkheden, waaronder Swalmen. Enkele documenten rond deze verkoop vind je in de kroniek onder februari 1654.
Verrassend voor mij waren afgelopen weekend enkele ongedateerde akten uit circa 1665 (zie onder 30 maart 1665) waarin deze overdracht nader wordt besproken. Schepenen en gezworenen werden met een list naar kasteel Hillenraad gelokt, onder druk gezet, zelfs dronken gevoerd. Mee genieten van de intriges die zich afspeelden rond kasteel Hillenraad? Lees het allemaal in mijn kroniek. Klik op de foto en smul mee...

  • Comments(0)//blog.loegiesen.nl/#post32
Next »